Els

Over Els

Ik ben Els de Kruijter. Biodynamisch therapeut, Transpersoonlijk psycholoog en levensreiziger.

Mijn levensmoto is:  ‘Wat we niet kunnen voelen, kunnen we niet helen’.
(John Bradshaw).

Het lichaam onthoudt waar ons hoofd geen woorden voor heeft.

Mijn reis terug naar ‘voelen’ heeft mij geleerd te begrijpen wat mij overspoelde, waarom en overspoeling om te buigen naar houvast, vertrouwen, zelfliefde, levensvreugde en ontspanning.

Het heeft mij een leven vol kleur en levendigheid gebracht, waar ik tevoren geen voorstelling van had.

Jou gun ik dit ook. Uit eigen ervaring en met de kennis vanuit mijn opleidingen weet ik de weg naar een vrij leven zonder angst.

Mijn verhaal

Ik ben als baby van nog geen 48 uur oud te vondeling gelegd. ‘s Avonds laat op een bankje in het bos. Ik ben gelukkig op tijd gevonden. Opgevangen in een gezin en met 7 weken bij mijn adoptieouders terechtgekomen.

Ik kan me van dit alles niets herinneren, ik was nog maar een baby. En toch is het traumatiserend,  gevolg: overmatige spanning, angst en paniek. Waar ik niets van begreep.

Niet gek, ik voelde geen verbinding met mijn lijf en leefde in mijn hoofd. Binnen de biodynamische psychologie heet dit beschermende weerstand – een goede reden om iets niet te hoeven voelen. We zeggen daarom: ‘geef nooit je weerstand op’. Wat we wel doen is ruimte maken om de weerstand te leren voelen, kennen en begrijpen. Ik heb zelf ervaren hoe oneindig de mogelijkheden tot groei, ontwikkeling en heel-worden zijn. Wat een rijkdom!

Daarom levert het lichaamsgericht werken zoveel op en vind ik dit prachtig werk.

Laatst zei een cliënt na een eerste sessie verwonderd: ‘Het gaat eigenlijk best goed met me, ik wist niet dat ik me zó ontspannen kon voelen’.  En dat is nog maar het begin.

Daar word ik gelukkig van, dit mooie werk te mogen delen.

Mijn visie is dat, ondanks wat je hebt meegemaakt of hoe moeilijk je situatie is; je kunt je vrij, in je kracht, vreugdevol en ontspannen voelen.

Opleiding, kennis en ervaring

De mens als geheel

In 2011 voltooide ik de 4-jarige opleiding transpersoonlijke psychologie. Deze mooie opleiding bestond uit verschillende stromingen binnen de psychologie en levensbeschouwing.

Transpersoonlijk betekent dat je de mens als geheel ziet. Lichaam, geest en ziel. Voor mij het belangrijkste uitgangspunt in mijn werk en leven.

Specialisatie Biodynamisch lichaamswerk

Daarna ben ik mij gaan specialiseren in het biodynamische lichaamswerk en heb ik de 4-jarige opleiding tot Biodynamisch (psycho)therapeut gevolgd aan het NIB te Amsterdam.

‘Bios’ betekent leven en ‘dynamisch’ betekent kracht. Dit zijn de biodynamische principes van het menselijk organisme.

Onverwerkte ervaringen hebben effect op het vrijuit stromen van onze levenskracht-levensenergie. Ze wordt als het ware onderdrukt, met allerlei klachten als gevolg.

Werken met het lichaam is wonderschoon. Zodra we levenskracht-levensenergie uitnodigen weer te stromen, heeft dat effect op ons hele welbevinden.

Dit is zo’n prachtige verdieping op de transpersoonlijke psychologie. Het maakt voelbaar, tastbaar en geeft eenvoudige handvatten.

Soms heb je geen woorden bij wat je voelt – door vroegkinderlijke ervaringen. Je had toen geen woorden – nu ook niet. Dan is werken met je lichaam een fijne en eenvoudige manier.

Ik ben nog steeds verwonderd, hoe groot en voelbaar effect ik bij cliënten zie aan welbevinden. Het geeft ook heldere inzichten in overleefpatronen, denken en gedrag.


Door een combinatie te maken van verschillende technieken heb ik een efficiënte 
en fijne methode ontwikkeld die goed werkt bij paniekaanvallen en angstgevoelens.

|

Jij bedankt! Voel me echt al zo lang goed en dat mede dankzij jou.

Patrick, 36 jaar

|

De sessies met Els gaven mij rust. Zij gaf mij het gevoel dat alles goed was, er was ruimte voor elk gevoel.

Danielle, 33 jaar

omgaan-met-angst-en-stress

Als ik het kan kan jij het ook

Het transpersoonlijke heeft voor mij betekenis gegeven. Ik heb – wat mij is overkomen als baby – een plek gegeven.

Door het biodynamische lichaamswerk is er letterlijk en figuurlijk weer beweging ontstaan. Beweging in mijn lijf en leven.

Er zijn gebeurtenissen in het leven waar we geen invloed op hebben. Het is dan niet de vraag hoe we de omstandigheden kunnen oplossen, daar hebben we vaak geen grip op.

Het is de vraag: hoe ga je om met alles wat er te voelen valt. Hoe kom je een spannende, moeilijke of verdrietige periode door. Hoe kom je uit de vicieuze cirkel? Daar kun je wel grip op krijgen.

Kern van mijn werk is woorden en betekenis geven aan wat je voelt, je overspoelt en niet begrijpt. Dat wat vast zit (mentaal en fysiek) helpen in beweging te komen, zodat ruimte ontstaat waarin levensvreugde, levenskracht, grip, houvast, vertrouwen en compassie voor jezelf weer tot je beschikking komt. Ongeacht de omstandigheden of je geschiedenis.

Dit is ook voor jou weggelegd. En is precies waar ik jou mee kan helpen.

Heb je een vraag?

Stuur deze via het onderstaande formulier en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van mij.
Of bel me op: 06 40 370 042

* Geen zorgen, je gegevens zijn veilig. Lees meer hierover in mijn privacybeleid.