Bio­dynami­sche therapie

Biodynamische therapie is een lichaamsgerichte (psycho)therapie. Biodynamische therapie is gebaseerd op de biodynamische psychologie die is ontwikkeld door de Noorse psychologe en fysiotherapeute Gerda Boyesen.

‘Bios’ betekent leven en ‘dynamisch’ betekent kracht.

Uitgangspunt van de Biodynamische psychologie is dat lichaam en geest een eenheid vormen en het lichaam een eigen bewustzijn heeft, dat ervaringen opdoet en verwerkt. Levensenergie (levenskracht) vormt de organische verbinding tussen lichaam en geest. Als levensenergie vrij kan stromen, ervaren we vitaliteit en een gevoel van welbevinden.

emoties

Levensenergie uit zich op emotioneel niveau in gevoelens als vreugde, verdriet of boosheid.

Wanneer het moeilijk of onmogelijk is emoties te uiten, worden ze onderdrukt en passen we ons aan. Zo ontstaan gedragspatronen met aangepast of aangeleerd gedrag. Bijvoorbeeld de ander pleasen, je terugtrekken uit contact of je juist verzetten tegen contact.

Het zijn strategieën om iets te hanteren, vol te houden of niet te hoeven voelen. Soms zijn die gedragspatronen adequaat, maar niet altijd. Hiermee onderdrukken we ook het vrij stromen van onze levensenergie-levenskracht, waardoor psychische of lichamelijke blokkades kunnen ontstaan.

Deze blokkades wordt binnen de biodynamische psychologie ‘beschermende weerstand’ genoemd. In eerste instantie een beschermende functie, maar op den duur kan ze problemen opleveren. Op mentaal niveau leiden blokkades tot verstarring in bepaalde conclusies en aannames (negatieve gedachten, meestal over onszelf). Het contact met onze eigen emoties en levenskracht gaat verloren. Er kunnen gevoelens ontstaan van onzekerheid, depressie, schuld en schaamte.

In ons lichaam kunnen energieblokkades zich uiten op verschillende lagen: zoals spierspanning, vloeistofdruk, verstoord evenwicht tussen het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel, blokkade in de ademhaling, pantsering in de spijsverteringsorganen.

Contact met jezelf

Vanuit een liefdevolle veilige bedding nodigt Biodynamische therapie je uit weer contact te maken met wie je werkelijk bent, zodat je meer vanuit je werkelijke verlangens gaat leven.

Door het losmaken van spanningen en het tot expressie brengen van ingehouden emoties kan de gestagneerde levensenergie weer in beweging komen. Er ontstaat ruimte waarin nieuwe inzichten en gevoelens een plek kunnen krijgen. Kwaliteiten als acceptatie, vertrouwen, innerlijke kracht, liefde en plezier worden weer voelbaar. Zo kunnen er andere manieren ontstaan om met moeilijke situaties, spanning en emoties om te gaan.

Op lichamelijk niveau ontstaat een balans tussen spanning en ontspanning. Het zelfregulerend vermogen wordt hersteld. Vaak met een toegenomen gevoel van evenwichtigheid en vitaliteit.

Binnen de biodynamische therapie worden verschillende methoden toegepast, waaronder gesprek vanuit lichaamsbewustzijn, werken met imaginatie, het onderzoeken van innerlijke beelden, als ook biodynamische massages en vegetotherapie.

contact-met-jezelf
|

“Ik veranderde van iemand die hield van sociale activiteiten en daar niet genoeg van kon krijgen naar iemand die liever thuis was en dingen ging vermijden.
Ik zoek weer volop mijn vrienden op en hier geniet ik van!”

Marja, 26 jaar

Heb je een vraag?

Stuur deze via het onderstaande formulier en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van mij.
Of bel me op: 06 40 370 042

* Geen zorgen, je gegevens zijn veilig. Lees meer hierover in mijn privacybeleid.