Onder­steuning
bij chronische spannings­klachten

Chronische spanningsklachten zijn klachten die langdurig aanwezig zijn en vaak veroorzaakt worden door stress, overbelasting en onverwerkte emoties. Deze klachten kunnen zich uiten in lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierspanning en vermoeidheid. Het kan leiden tot een negatieve spiraal waarin de klachten verergeren en het dagelijks functioneren wordt beïnvloed. Heb jij last van chronische spanningsklachten? Wellicht is lichaamsgerichte therapie voor jou de oplossing.

ontstaan-chronische-spanningsklachten

Het ontstaan van spanningsklachten

Chronische spanningsklachten kunnen verschillende oorzaken hebben, waaronder psychologische stress, onverwerkte emoties, ervaringen of gebeurtenissen (trauma).

Door ervaringen passen we ons onbewust aan, waardoor aanhoudende spanning in ons lichaam ontstaat, dat effect heeft op onze ingewanden, spieren en psyche.
We komen vast in gedachten, niet meer tot ontspanning, hebben allerlei chronische kwalen en pijnklachten, zijn angstig, gefrustreerd, oververmoeid, hebben moeite met relaties etc.

Aanhoudende spanning in het lichaam kan leiden tot chronische pijnklachten en vermoeidheid.

Het is vaak moeilijk om de precieze oorzaak vast te stellen, behandeling richt zich vaak op het verminderen van symptomen.

Als je rondloopt met deze chronische spanningsklachten is de kans groot dat je al verschillende aanpakken hebt geprobeerd. Wellicht is een lichaamsgerichte insteek dan de oplossing.

Lichaamsgerichte (psycho)therapie bij chronische spanning

Lichaamsgerichte (psycho)therapie kan een effectieve behandeling zijn bij chronische spanningsklachten.

De therapie richt zich op het onderzoeken en verminderen van spanning en stress door het ontwikkelen van bewustzijn en lichaamsbewustzijn, ontspanningsoefeningen, ademhalingstechnieken en biodynamische massages. Dit geeft inzicht in hoe je je bent gaan aanpassen om iets te hanteren, vol te houden of niet te hoeven voelen. Hierdoor kan zowel je lichamelijke als mentale gezondheid verbeteren.

spiraal-sopanning-en-angst

Hoe ik je kan helpen de vicieuze cirkel te doorbreken

Wanneer je chronische klachten hebt, ervaar je een vicieuze cirkel van stress.
Je lijf doet zeer, je bent moe, hebt geen zin sociaal te doen, in gedachten geef je jezelf op je kop of je krijgt een schuldgevoel. Je wordt misschien boos, gefrustreerd of verdrietig en dat geeft nog minder zin om iets te gaan doen. Die knoop in je maag wordt nog groter … Zomaar een voorbeeld van een vicieuze cirkel.

Therapie helpt je de vicieuze cirkel te doorbreken. Een lichaamsgerichte benadering is vaak een goede ingang.

Zodra het lichaam ontspant, komen spieren uit de kramp, dit geeft meer adem en stromen van levensenergie, wat een gunstige invloed heeft op organen en je welbevinden. Gedachten komen tot rust. Vanuit die ruimte kun je gaan ontdekken, krijg je handvatten het anders te doen en wordt innerlijke kracht en vertrouwen voelbaar.

Zo ontstaat een positieve cyclus van inspanning en ontspanning waar je zelf grip op hebt.

|

“Ik ben erg gevoelig voor spanning en angst, dit slaat op mijn lijf, specifiek op mijn middenrif. Door naar die plekken toe te gaan waar de spanning zit, door er naar te kijken en het te onderzoeken verandert de vorm en de grootte van de spanning en de angst. Ervaren dat er beweging in zit, dat het kleiner kan worden is voor mij heel fijn om mee te maken.

Elke sessie kwam er tot nu toe een stukje emotie los wat voelt alsof het van diep komt. Stilstaan bij alles wat zich in mij bevindt, zwaar en licht, het ruimte geven om het er te laten zijn maar ook om het te laten slinken of juist krachtiger te maken.”

Saskia, 35 jaar

|

“Door de verschillende sessies met Els zie ik nu (nog) beter waar dingen vandaan komen. Daar kan ik niet altijd wat aan doen, het is me met de paplepel ingegoten: verantwoordelijkheid nemen, doorzetten, soms net iets meer van jezelf vragen dan wat je in eerste instantie denkt te kunnen. Maar dat betekent niet dat het ook fijn en goed voor mij is.

Ik kan nu meer kiezen, meer om me heen kijken in plaats van doorgaan om de weg te vervolgen zoals ik denk dat die is.

Voor mijn kinderen levert het op dat ze meer fouten mogen maken, zelf kunnen kijken. Minder ‘curling mam’ geworden, minder de weg voor ze plaveien. ‘Kijk maar hoe je het doet’. Daardoor leren ze ook beter hun eigen keuzes te maken.

Tanja, 40 jaar

Mogelijke trajecten

In een eerste kennismaking bespreken we welk traject het beste voor jou past op dit moment. Afhankelijk van je klachten, je vraag of bijvoorbeeld een thema wat je graag zou willen uitwerken, kan je denken aan de volgende trajecten:

Kort programma

Je leert ontdekken hoe je nu met situaties omgaat (je overleefpatronen: alles onder controle houden, heel hard je best doen, je niet uitspreken, aanpassen etc.), hoe je lijf daarop reageert en wat je mentale overtuigingen zijn. En je ontdekt hoe je je overleefpatronen kunt veranderen, waardoor je tot ontspanning komt, zowel lichamelijk als rust in je hoofd.

Uitgebreid programma

Wanneer je last hebt van ernstigere klachten als hyperventilatie, hartkloppingen, angst- en paniekaanvallen heb je eerst hulp nodig om je zenuwstelsel in balans te krijgen. Daarna ontstaat er letterlijk en figuurlijk meer ademruimte, ontspanning en rust om je triggers en overleefpatronen te onderzoeken en veranderen. Je ontdekt nieuwe – helpende – manieren om te ontspannen.

Heb je een vraag?

Stuur deze via het onderstaande formulier en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van mij.
Of bel me op: 06 40 370 042

* Geen zorgen, je gegevens zijn veilig. Lees meer hierover in mijn privacybeleid.