Ondersteu­ning bij beginnende spannings­klachten

Spanningsklachten, zoals hoofdpijn, spierspanning en slaapproblemen, kunnen ontstaan door stress en onverwerkte emoties. Lichaamgerichte therapie kan effectief zijn voor mensen met beginnende spanningsklachten. Ademhalingsoefeningen, ontspanningstechnieken en lichaamsgerichte oefeningen verminderen lichamelijke spanning en bevorderen geestelijke ontspanning.

nerveus-gevoel

Het ontstaan van spanningsklachten

Het dagelijks leven stelt soms hoge eisen aan ons, waardoor we een tijdje op de ‘aan’-stand staan.

Te hoge werkdruk, te weinig collega’s, een moeilijke klus etc. Of je hebt zorgen in je privésituatie, bijvoorbeeld ziekte of overlijden van een familielid. Situaties die je vaak niet zelf in de hand hebt.

Je blijft er in gedachten mee bezig. Daardoor slaap je misschien slecht, heb je even geen zin om te gaan sporten, uit te gaan of sociaal te doen. Terwijl die dingen juist zorgen voor ontspanning. Dat is een teken van het begin van een vicieuze cirkel.

Dan is het fijn om even hulp te krijgen bij het doorbreken van de vicieuze cirkel.

Stress in bepaalde situaties …

Misschien ervaar je alleen stress in bepaalde situaties. Denk aan een presentatie die je moet geven, het contact met die ene persoon of die ene plek waar je naartoe moet. Misschien ervaar je druk op je hart of hartkloppingen, een droge mond, zere keel, hoofdpijn, je staat ‘strak’ of voelt een knoop in je maag.

Eigenlijk snap je het niet zo goed. Want rationeel gezien vind je de situatie niet kloppen met de reactie die je in je lijf ervaart.

Dan is het fijn om even hulp te krijgen en te ontdekken wat er precies gebeurt in zo’n situatie. Je krijgt dan zicht op hoe je (onbewust) met zo’n situatie omgaat en je ontdekt een meer helpende manier om vanuit ontspannenheid met die situatie om te gaan.

Steuntje in je rug nodig?

Op het moment dat iets je bezighoudt en je komt er niet helemaal los van. Is dit al een begin van een vicieuze cirkel van stress.

Misschien ben je het niet zo gewend hulp te vragen. Het beetje stress waar je nu last van hebt… ach… dat gaat vanzelf weer over.

Als een stressvolle situatie te lang duurt of te vaak voorkomt en je niet goed genoeg spanning kan reguleren, dan blijft restspanning achter in je lijf. Op den duur merk je dat je steeds meer tegen de situatie opziet en het ongemakkelijke gevoel groter wordt.

Dan kan een steuntje in je rug heel prettig zijn. Iemand die met je meekijkt hoe je wat makkelijker los komt van de situatie die je nu stress geeft. En vaardigheden leert om makkelijker en relaxter met zo’n situatie om te gaan.

eigen-kracht-praktijk-veilige-omgeving

Hoe ik je hierin kan helpen

Voor lichte spanningsklachten geldt dat we het laagdrempelig insteken. We gaan niets groter maken dan dat het is en we gaan doelgericht te werk.

We onderzoeken hoe je lijf reageert, wat je reactie daarop is en je overtuigingen/gedachten. En wat je daarin kan veranderen zodat je op een relaxte manier met een gezonde inspanning die presentatie kan houden, werkdruk aan kan of in een situatie of contact kan zijn.

Het fijne is, deze vaardigheden neem je voor de rest van je leven mee en kan je in elke situatie toepassen. Een echte investering in jezelf.

Ervaringen

|

“Door een overlijden in de familie ontstond er heel veel spanning. Wij begrepen elkaar niet meer, terwijl dat voor het overlijden wel het geval was. Dit veroorzaakte een constante spanning, het beheerste mijn hele dag. Er ontstond heel veel stress dat uitte zich door niet meer goed slapen, maar ook fysiek kwam mijn rug helemaal vast te zitten.

De sessies bij Els hebben inzicht gegeven in mijn eigen proces tijdens veel stress. Het heeft mij opluchting gegeven en ontspanning gebracht. Het heeft ook duiding gegeven in de situatie, ook naar mezelf toe hoe ik op dit soort situaties reageer.”

Marieke, 54 jaar

|

“Voordat ik bij Els in haar praktijk kwam, liep ik er tegenaan dat ik het lastig vond om mijn gevoel echt de ruimte te geven. Ik koos (en kies) vaak de rationele weg: deze is uitgedacht, ik weet wat ik kan verwachten. Daar heb ik controle over.
Helaas kan ik door deze snelle actie-modus, nog weleens de (hele dichtbije) mensen in mijn omgeving de mond snoeren.

Ik wilde dus wat meer stilstaan bij mijn eigen gevoel, daar aandacht aan geven, en de openheid en daarmee zachtheid in mezelf gaan ervaren.
De hand die ik op mijn omgeving leg is zachter geworden. Mensen ervaren meer vrijheid bij mij in de buurt.

Bram, 39 jaar

Mogelijke behandelingen

Na een eerste kennismaking kiezen we de behandelmethode die het best bij je past. Voor beginnende stress kan je denken aan het volgende:

Massages

Als het je net even teveel is en het lukt je niet om echt te ontspannen, help ik je daarbij. Geen standaard massage maar een ontdekkingsreis hoe spanning in je lichaam opbouwt. Door massages kom je uit je hoofd in je lijf en je ervaart stromen, rust en ontspanning. Je zenuwstelsel komt meer in balans. Je ontdekt nieuwe manieren om te ontspannen.

Los consult

Je leert ontdekken hoe je nu met situaties omgaat (je overleefpatronen: alles onder controle houden, jezelf wegcijferen, je niet uitspreken, etc.), hoe je lijf daarop reageert en wat je mentale overtuigingen zijn. En je ontdekt nieuwe manieren om met meer gemak situaties aan te gaan en rust in je hoofd en lijf te creëren.

Heb je een vraag?

Stuur deze via het onderstaande formulier en je krijgt zo snel mogelijk antwoord van mij.
Of bel me op: 06 40 370 042

* Geen zorgen, je gegevens zijn veilig. Lees meer hierover in mijn privacybeleid.